Skoči na glavno vsebino

Letos je Gimnazija Moste v sodelovanju z institucijami, ki skrbijo za izobraževanje in razvoj kadrov s področja kemijskega izobraževanja, že desetič organizirala tekmovanje iz kemijskega poskusa za osnovne šole in ga izpeljala tudi na državni ravni.

Učenca 9. a razreda, Anže Ajdnik in Tomaž Burić, sta pripravila prispevek in posnetek poskusa z naslovom Doma narejena grelna blazinica za večkratno uporabo. Posnetek poskusa si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=GZvfsaLkXsw

V prispevku sta predstavila, kako lahko sami doma iz sestavin, ki jih najdemo v kuhinji, pripravite grelne blazinice za večkratno uporabo. Uporabne so tako v zimskim dneh za gretje rok, kot tudi topel obkladek pri lajšanju bolečin. Polnilo predstavlja natrijev acetat, ki sta ga dobila z reakcijo med sodo bikarbono in etanojsko kislino v alkoholnem kisu. Pri kristalizaciji natrijevega acetata se sprošča energija v obliki toplote. Grelni blazinici sta dodala tudi aktivator, kateri omogoča večkratno uporabo blazinice.

Na tekmovanju sta prejela bronasto priznanje.

Iskrene čestitke!

 

Mentorica: Izabel Jurman

Nastavitve dostopnosti